Španjolski vodeni pas je srednje veličine, nešto je duži u odnosu na svoju visinu. Ima kovrčavu dlaku koja se svremenom kako raste pretvara u "dredlockse". Ova rustikalna pasmina poznata je pod nekoliko različitih imena; uključujući i Perro de agua Espanol (PDAE), Turco Andaluz, Perro Turco, Laneto, ... ili skračeno od Spanish Water Dog - SWD.

Španjolski vdeni pas može biti u nekoliko varijanti boja. Može biti crn, bež, smeđi ili bijeli: u dvije boje, gdje je bijela druga ili dvobojni. Ribari u sjevernom dijelu Španjolske preferiraju svijetlije boje psa, zato što im je lakše vidjeti ih u vodi, tako da u prvom redu koriste bijele, bež i dvobojne. farmeri više vole tamnije boje španjolskog vodenog psa, jer ih je lakše vidjeti na pašnjacima, tako da je većina njihovih pasa smeđa ili crna.

Kod Španjolskih vodenih pasa uređivanje je minimalno. Nikad se ne smiju četkati. Kako im  dlaka raste potrebno je samo razdvajati je u takozvane "dredlockse" kad se počne spajati. Ako se previše spoji - zamrsi, potrebno ju je ošišati. Štenci se šišaju prvi put u dobi od 4 mjeseca. Jedan put u godini dlaka se može skinuti sa cijelog tijela.

Dakle, Španjolski vodeni psi su jako zdrava pasmina. Postoje neki zdravstveni problemi koje bi mogli imati isto kao i druge pasmine. Svi psi za uzgoj trebaju imati testirane laktove i kukove. Kao i drugi vodeni psi i slične pasmine imaju dlaku u ušnim kanalima, te moramo pazti na ušne infekcije. Uši moramo držati čiste  suhe.

Inteligencija Španjolskog vodenog psa jača mu je strana. Uravnoteženi su, svestrani radni psi, jako poslušni, lovci, čuvari stoke. sa izraženim zaštitničkim instiktima. Vodeni pas je odan obitelji, dobar pratioc, pažljiv i sretan pas. Lako ih je trenirati. Zbog njihove visoke inteligencije i radnog pogona Španjolskog vodenog psa treba uvijek držati mentalno i fizički aktivnog. Neke aktivnosti za koje se koriste SWD su potraga i spašavanje, otkrivanje eksplozivnih naprava, droge. Čuvanje stoke, vodeni sportovi i ribarstvo, natjecanja u agility -u, obedience, terapijski rad i mnogo toga...

Životni vijek Španjolskih vodenih pasa je 10 do 14 godina.